Reizen

12 manieren om duurzamer te reizen waar je nog niet aan had gedacht

4 Min leestijd

Duurzaam reizen is meer dan een trend: voor een toenemend aantal reizigers is duurzaamheid net zo belangrijk bij het plannen van een reis als het vergelijken van vluchtprijzen. Gemotiveerd door het idee dat een planeet die zo ontzettend mooi is, de zorg verdient van degenen die erop navigeren. Steeds meer reizigers nemen gemakkelijke, kleine stappen om de impact van hun reizen te verminderen, terwijl ze natuurlijke hulpbronnen beschermen en lokale economieën ondersteunen. Hoe zou jij je reisduurzaamheid beoordelen? Hier zijn 12 tips voor duurzaam reizen, waaronder lokaal winkelen, buiten de gebaande paden gaan en je ecologische voetafdruk compenseren. Deze generatie reizigers – en de volgende, en de volgende – zal je er dankbaar voor zijn.

Koop bij lokale winkeliers en eet lokaal voedsel

Boerenmarkten zijn een geweldige plek om lokaal geproduceerde souvenirs, kunst en eten te vinden. Lokaal kopen ondersteunt de economie en helpt – omdat de goederen niet ver zijn vervoerd – de ecologische voetafdruk laag te houden.

Ondersteun bedrijven die lokale duurzaamheid ondersteunen

Vraag, voordat je een tour boekt, van tevoren naar de groepsgrootte (kleiner heeft minder impact). Of de lokale bevolking de rondleidingen begeleidt en hoe de exploitant teruggeeft aan de gemeenschap en schade aan ecosystemen voorkomt. Wanneer je bijvoorbeeld de Amazone bezoekt, huur dan een reisorganisatie in die helpt bij het ondersteunen van inheemse gemeenschappen die het meest direct worden getroffen door ontbossing. Waar je ook gaat, zoek naar lokale hotels die composteren en recyclen of alternatieve energiebronnen gebruiken.

Ook interessant

Aan te raden!

Doe een donatie om natuurlijke en historische locaties te helpen behouden

Overweeg een grotere bijdrage in plaats van een paar munten achter te laten tijdens je bezoek. Als je bijvoorbeeld door Borneo wandelt, zal het betalen van meer dan je parkgeld of het inhuren van een duurzame touroperator de overheid helpen te overtuigen dat het behoud van het bos, in plaats van het te exploiteren, goed is voor het bedrijfsleven en kan leiden tot natuurbehoud. Doneren aan het Sustainable Preservation Initiative helpt arme gemeenschappen om hun historische locaties op een verantwoorde manier te benutten, zodat ze zelfredzaamheid en economische stabiliteit kunnen creëren om te gedijen.

Sla activiteiten over die een negatieve invloed hebben op het milieu of de gemeenschap

Als gevolg van de klimaatverandering gebruiken veel wintersportgebieden in de Alpen, waarvan de economieën afhankelijk zijn van wintertoerisme, nu te veel sneeuwkanonnen. Helaas dragen deze machines alleen maar bij aan de escalatie van de opwarming van de aarde. Bezoek de Alpen in de zomer om te wandelen, of zoek een alternatieve skibestemming met natuurlijke sneeuw. Als je een fan bent van dierentuinen, doe dan een beetje onderzoek en bezoek alleen de dierentuinen met hoge normen.

Betaal een beetje extra als dat betekent dat je minder impact hebt

Huur voor je volgende roadtrip een hybride of elektrische auto. Probeer tijdens je volgende cruise een kleiner schip, dat een aanzienlijk kleinere ecologische voetafdruk heeft en minder afval produceert dan een kolos met 6.000 passagiers. Duurzamer reizen kost vaak niet veel meer, maar het kan een groot verschil maken in je persoonlijke impact.

Breng meer tijd door in minder toeristische trekpleisters

Overontwikkeling en overbevolking kunnen net zo bedreigend zijn als klimaatverandering op de meest populaire bestemmingen over de hele wereld. De Spaanse Costa del Sol en het tempelcomplex Angkor Wat in Cambodja zijn slechts enkele voorbeelden van plaatsen waar de voetafdruk van het toerisme onherstelbare schade kan aanrichten. Zoek alternatieve bestemmingen. In plaats van je aan te sluiten bij de horden in Machu Picchu, bezoek je de vergelijkbare maar minder bekende “verloren” Inca-stad Choquequirao. Ga in plaats van Ibiza of Mallorca naar Sardinië of Kreta – grotere eilanden die meer bezoekers aankunnen.

Fiets of gebruik het openbaar vervoer in plaats van te rijden of een taxi aan te houden

Fiets of gebruik het openbaar vervoer

Programma’s voor het delen van fietsen in meer dan 1.000 steden over de hele wereld maken het gemakkelijker en goedkoper dan ooit om stedelijke bestemmingen te verkennen. Een nieuwe bestemming zien op de fiets, het openbaar vervoer of te voet vermindert je impact en biedt meer mogelijkheden voor interactie met de lokale bevolking. De everglades van Florida verkennen? Kies voor minimale impact met een begeleide moeraswandeling.

Kies voor rifveilige, oxybenzone-vrije zonnebrandcrème

Schadelijke chemicaliën uit zonnebrandcrème die door zwemmers en snorkelaars worden gedragen, dragen bij aan de vernietiging van het Great Barrier Reef en andere riffen over de hele wereld. Oxybenzone beschadigt volwassen koraal en vervormt en doodt nieuw koraal, waardoor het minder goed kan regenereren. Kies oxybenzone-vrije producten of draag beschermende kleding tijdens het zwemmen en snorkelen.

Doe een beetje vrijwilligerswerk tijdens je reis

Bekijk je reisbestemming vanuit een heel ander perspectief. Als vrijwilliger in plaats van als reiziger kom je meer te weten over de plaats die je bezoekt en maak je kans om deel uit te maken van de duurzaamheidsoplossing. Overweeg om deel te nemen aan een natuurbeschermingsproject of een ander doel waar je hart van gaat zingen. Kijk bij Transitions Abroad en Idealist voor links naar organisaties die je kunt overwegen voor je vrijwilligersvakantie. Maar zorg ervoor dat jouw vrijwilligersinspanningen nuttig en niet schadelijk zijn, voordat je beslist waar je heen gaat.

Breng je eigen bidon mee

Volgens Greenpeace zullen de miljarden plastic waterflessen die elk jaar op stortplaatsen belanden, tot 1000 jaar nodig hebben om te ontbinden. Investeer in een herbruikbare roestvrijstalen fles voor je volgende reis. Als het kraanwater op je bestemming niet veilig is om te drinken, zuiver het dan met een SteriPEN of waterzuiveringstabletten. Een andere optie: koop een gallon (of grotere container) water om in je kamer te bewaren.

Ook interessant

Aan te raden!

Compenseer jouw CO2-voetafdruk

Draag bij aan een CO2-compensatiebedrijf en iemand plant namens jouw een boom of draagt ​​bij aan een ander koolstofvastleggingsproject dat de giftige koolstofdioxide kan absorberen die wordt uitgestoten voor elke kilometer die je aflegt, wat een totaal van nul oplevert. Sommige populaire bestemmingen hebben zelfs hun eigen offsetprogramma’s.

Blijf op het pad

Het is verleidelijk om over het afgebakende gebied te stappen om de perfecte foto voor Instagram te maken. Maar als miljoenen toeristen dit voorbeeld volgen, is het effect aanzienlijk. Of je nu op een UNESCO-werelderfgoedlocatie bent of in een plaatselijk park, behoud het land door op de gemarkeerde paden te blijven. Veel ecosystemen zijn zo delicaat dat zelfs een paar stappen over het groen of een lichte borstel tegen het koraal onherstelbare schade kan veroorzaken.

Gerelateerde artikelen
Reizen

Continental AllSeasonContact: de ultieme band voor alle seizoenen

1 Min leestijd
Met de opkomst van all-season banden worden automobilisten steeds vaker op zoek naar een band die het hele jaar door optimale prestaties…
Reizen

De 3 beste stranden van Engeland: topbestemmingen in het Verenigd Koninkrijk

2 Min leestijd
De beste stranden van Engeland? Strandvakanties in Engeland? Bestaat de zon daar zelfs? Een land dat berucht is om zijn ongelukkige weer,…
Reizen

De beste Halloween-bestemmingen in Europa: spookachtige uitjes

3 Min leestijd
Halloween begint ook in Nederland echt voet aan de grond te krijgen. Ben jij iemand die dol is op Halloween? Als je…