Lifestyle

3 Redenen waarom ik voorgoed ben gestopt met Netflix

4 Min leestijd

Ik ben niet anders dan ieder ander, ik hou van een goed verhaal. Maar ik ben nooit geïnteresseerd geweest in lezen voor de lol. Ik lees de hele dag al, elke dag als onderdeel van mijn werk en persoonlijke studie. Als ik wil ontspannen aan het eind van een lange dag, is lezen het laatste wat ik wil doen.

Maar vertel datzelfde verhaal in een film en ik ben verkocht. Dus toen Netflix langs kwam en onbeperkt streamen van allerlei films aanbood voor een klein maandelijks bedrag, hoe kon ik nee zeggen? Ik heb me meteen ingeschreven.

En dit was nog voor Netflix zich begon te verdiepen in originele programma’s. Ze gaven gewoon licenties op andere films en TV shows en plaatsten die op het platform.

We leven in wat wordt beschouwd als de Gouden Eeuw van de televisie. Er zijn nog nooit zoveel goede programma’s op TV geweest. Het verhaal en de productiewaarde van de meeste shows van vandaag zouden decennia geleden nominaties voor Beste Film zijn geweest.

Bedrijven als Netflix hebben daar een grote rol in gespeeld.

En toch heb ik mezelf langzaam afstand genomen van mijn favoriete streamingdiensten, met als hoogtepunt de annulering van mijn Netflix-account een paar maanden geleden.

Hier is waarom ik het deed, en waarom ik er geen spijt van heb.

Netflix staat haaks op alles wat ik wil bereiken

Vroeger was het kijken naar een TV show een langzaam proces. Er werd elke week een nieuwe aflevering uitgebracht, en je moest er precies op het juiste moment voor gaan zitten om hem te bekijken.

Toen Netflix zijn eigen tv-programma’s begon te maken, besloten ze het anders te doen. Ze brachten het hele seizoen in één keer uit. De lengte van deze seizoenen varieerde van 8 tot 20 uur aan inhoud. En zo werd de (heerlijke) gewoonte van “binge-watching” geboren.

Het interessante is, dat deze term door de popcultuur grotendeels als humoristisch wordt beschouwd.

Wat is eigenlijk de definitie van “binge”?

“Zich overmatig overgeven aan een activiteit, vooral eten.”

Overmatig. Als in meer dan nodig is, of zelfs gezond.

Het woord “eetbui” is altijd in een negatieve context gebruikt, en terecht. Als iemand regelmatig eet of alcohol drinkt, behandelen mensen dat niet als een grap, maar zoeken ze hulp voor die persoon. Het is een teken van verslaving en ziekte. Dus waarom behandelen we binge-watching anders? Is het minder schadelijk?

Te veel TV kijken is al goed gedocumenteerd dat het slecht is voor je fysieke EN mentale gezondheid. En toch maken we er lichtzinnig gebruik van en moedigen we het zelfs aan.

Klinkt gezond.

Netflix is verslavend, klaar en simpel. Ik keek vaak naar Netflix omdat het er gewoon was. Soms, na het kijken van een heel seizoen van een show waar ik goede dingen over hoorde, dacht ik bij mezelf: “Meh, dat was OK, denk ik”.

“OK”? Ik had net 13 uur van mijn leven besteed aan “OK”?

En zodra je klaar bent met een show, is Netflix zo behulpzaam om tientallen andere series te suggereren om je leven aan te verspillen. Niet meer. Kan – het – niet – doen. Tijd is onze meest waardevolle bron, en ik ben zeker niet van plan om het te blijven verspillen aan “meh”.

Netflix staat vol met deprimerende content

Terwijl onze wereld steeds ongevoeliger wordt voor geweld, seks en taal, wordt het amusement alleen maar extremer. De “grenzen” worden steeds verder verlegd. Kijk maar eens naar de populairste shows op TV, en kijk of je een rode draad kunt vinden. En de shows die niet per se expliciete inhoud hebben, slagen er toch in om over donkerdere thema’s te gaan. Iedereen wil DARK zijn. Verontrustend, schokkend, grotesk, ronduit deprimerend.

Mensen kiezen ervoor om te geloven dat dit soort entertainment geen negatieve effecten heeft op ons, of onze kinderen. Het bewijs toont anders aan. Je bent wat je eet, en dat geldt ook voor wat je geest binnenkrijgt. 

Het verwijderen van Netflix uit je leven verbetert je gesprekken

Je beseft niet hoezeer je gesprek met anderen op de algemene popcultuur berust, totdat je zelf niet meer in die popcultuur opgaat. Simpel gezegd, we praten veel over koetjes en kalfjes.

Ik schrijf niet alle popcultuur af, natuurlijk. Ik geniet er net zoveel van als ieder ander, daarom heet het ook populaire cultuur. Ik ben een grote sportfan, misschien wel de grootste categorie van popcultuur. (soms in een ongezonde mate)

Maar, hoe vaak durven we daarbuiten gesprekken te voeren? We vertrouwen op popcultuur om onze gesprekken te voeden, omdat we weten dat dat de gemakkelijkste manier is om met een ander een gemeenschappelijke basis te vinden.

Maar hoe zinvol is dat?

“Grote geesten bespreken ideeën, gemiddelde geesten bespreken gebeurtenissen, kleine geesten bespreken mensen.” – Eleanor Roosevelt

Kun je je de laatste keer herinneren dat je met iemand over Making a Murderer, Stranger Things of Luke Cage hebt gepraat? Ik garandeer je dat je dat ooit gedaan hebt, maar het is al lang uit je geheugen verdwenen. Omdat het uiteindelijk onbelangrijk is.

Door Netflix uit mijn leven te schrappen, heb ik een gezond deel van mijn popcultuur dieet geëlimineerd. Het dwingt me om andere (hopelijk meer zinvolle) dingen te bedenken om met anderen over te praten.

Misschien…nog…één…film…

Ik geef toe dat het niet altijd makkelijk is. Als ik anderen hoor praten over de nieuwste hitshow op Netflix, begint het deel van mij dat hunkert naar mooi gemaakte televisieverhalen naar de oppervlakte te borrelen. Maar dan vind ik gewoon andere, meer opbouwende dingen om die tijd mee te vullen. Ik heb meer tijd om te schrijven, bijvoorbeeld. En hoe meer ik mijn vak bijschaaf, hoe meer ik ervan geniet.

En ik kan eerlijk zeggen dat het opzeggen van Netflix, en het stoppen met TV in het algemeen, het belangrijkste was dat mijn webdesign bedrijf heeft veranderd. Ik overdrijf niet eens.

Als je veel Netflix kijkt, zoals ik deed, moedig ik je aan om te proberen het uit je leven te verwijderen voor slechts 30 dagen. Als je niet het gevoel hebt dat het een positieve invloed op je leven heeft gehad, kun je altijd weer terug toch? Maar probeer het eens!

Gerelateerde artikelen
Lifestyle

De voordelen van een 88-toetsen keyboard

1 Min leestijd
Voor wie piano leert spelen, of al jaren speelt, kan de beslissing welk keyboard te kopen best lastig zijn. Met zoveel verschillende…
Lifestyle

Hoe kom ik m’n studententijd door?

2 Min leestijd
Veel studenten zitten met hun handen in het haar: alles wordt steeds duurder en daarom voor studenten steeds onmogelijker. Omdat een sociaal…
Lifestyle

Wat zijn de opties na afloop van een leasecontract?

2 Min leestijd
Wie privé een auto leaset, spreekt een looptijd af met de leasemaatschappij voordat hij het contract afsluit. Bij nieuwe auto’s is de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *