Reizen

Eten en restaurants in Frankrijk

2 Min leestijd

Uit eten in Frankrijk: hoeveel kost het? Vergeleken met het Verenigd Koninkrijk bieden Franse restaurants over het algemeen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Wanneer men uit eten gaat, kiezen de meeste mensen voor een “menu”, in plaats van à la carte (gerecht per gerecht) te kiezen, hoewel dit normaal gesproken ook mogelijk is. In 2020 lagen de gemiddelde prijzen voor een “Menu du jour” (menu van de dag) in traditionele restaurants gewoonlijk tussen 14 € en 20 €. Dat is voor een driegangenmenu. Brood is altijd inbegrepen. Een menu du jour biedt gewoonlijk een beperkte keuze.
In ketenrestaurants zoals Flunch, Courtepaille of Buffalo Grill beginnen de goedkoopste menu’s soms onder de tien euro voor een maaltijd met meestal een salade als bijgerecht, een hoofdgerecht zoals steak met frieten en een dessert. Een glas wijn of bier of een frisdrank kan ook inbegrepen zijn.
De gemiddelde prijzen zijn afhankelijk van plaatselijke factoren, waaronder de concurrentievoorwaarden, en de buurt. Veel restaurants bieden nu een alternatieve en goedkopere tweegangenoptie aan, “Entrée + plat” of “Plat + dessert” (voorgerecht en hoofdgerecht, of hoofdgerecht en dessert).
In veel restaurants is het menu van de dag alleen beschikbaar voor de lunch: ’s avonds moet een duurder menu worden gekozen of moet men à la carte kiezen. De meeste respectabele restaurants bieden een soort menu aan in de orde van grootte van 20 €.
In gastronomische restaurants kunnen de menu’s een stuk duurder zijn; maar ook in heel gewone restaurants worden vaak gastronomische maaltijden geserveerd tegen onklopbare prijzen, en er zijn genoeg “gastronomische” restaurants, zelfs in een stad als Lyon, die ’s middags en misschien ook ’s avonds een eenvoudig gastronomisch menu aanbieden voor tussen de 20 en 25 €.
“Menu’s” zijn inclusief brood, en restaurants zijn wettelijk verplicht om op verzoek gratis een karaf kraanwater (une carafe d’eau du robinet) te verstrekken. Zij kunnen ook een klein karafje wijn bijsluiten. Koffie is meestal extra. Kijk goed op de wijnkaart; restaurants zetten grote marges op de wijn, maar er zijn meestal huiswijnen beschikbaar, als u naar het einde van de wijnkaart gaat.

Dit is een onderwerp dat eindeloze discussies lijkt te veroorzaken op reisforums…. Moet ik fooi geven in een restaurant in Frankrijk, en zo ja, hoeveel?

Sommige reisfora lijken te worden bezet door gierigaards die rechtvaardigen dat ze geen fooi geven in restaurants in Frankrijk. Alsof het feit dat obers in Frankrijk sociale zekerheid en ziektekostenverzekering krijgen als onderdeel van hun minimumloonarbeidscontract betekent dat ze geen fooi hoeven te krijgen! Iedereen in Europa krijgt sociale zekerheid en ziektekostenverzekering als onderdeel van hun arbeidscontract. Het is geen extraatje.
Feit is dat fooi geven in restaurants in Frankrijk de norm is – maar er is geen vast tarief. En je kunt de fooi niet bij de rekening optellen als een discretionaire – of geëiste – extra wanneer je met een creditcard betaalt, zoals je in Noord-Amerika doet. Een normale fooi in Frankrijk bedraagt tot 10% van de rekening, discreet op tafel achtergelaten in munten of kleine biljetten. Dat komt bovenop de “service compris”, die tegenwoordig in feite een bedieningsgeld is en geen fooi.
De fooi van 10% is een normale manier om goede service en/of lekker eten in een restaurant te belonen. Als de bediening slecht is, geef dan minder fooi; maar als de bediening traag is omdat de ober zich uit de naad werkt door meer mensen te bedienen dan hij of zij aankan, voeg dan geen belediging toe aan de verwonding door geen fooi te geven!
In zelfbedieningsrestaurants wordt geen fooi verwacht, hoewel veel mensen voor dit doel een euro of twee op tafel of in een mandje achterlaten als “dank u wel” aan het personeel. In cafés ten slotte wordt een kleine fooi altijd op prijs gesteld, al is die niet zo gebruikelijk.

Gerelateerde artikelen
Reizen

Continental AllSeasonContact: de ultieme band voor alle seizoenen

1 Min leestijd
Met de opkomst van all-season banden worden automobilisten steeds vaker op zoek naar een band die het hele jaar door optimale prestaties…
Reizen

De 3 beste stranden van Engeland: topbestemmingen in het Verenigd Koninkrijk

2 Min leestijd
De beste stranden van Engeland? Strandvakanties in Engeland? Bestaat de zon daar zelfs? Een land dat berucht is om zijn ongelukkige weer,…
Reizen

De beste Halloween-bestemmingen in Europa: spookachtige uitjes

3 Min leestijd
Halloween begint ook in Nederland echt voet aan de grond te krijgen. Ben jij iemand die dol is op Halloween? Als je…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *