Carrière

Hoe vind je je droombaan? Loopbaan Gids

9 Min leestijd
 

Het vinden van een baan, vooral je droombaan, is moeilijk. Zelfs als je een paar ideeën hebt over wat je interessant vindt, hoe kies je dan wat je gaat doen? Heb je genoeg ervaring om het op dit moment te proberen? Of denk je dat het te laat is voor een carrièreswitch? Ik kan je vertellen dat het nooit te vroeg of te laat is om je ambities na te streven.

Als je nieuw bent op de arbeidsmarkt of op zoek bent naar verandering, zet jezelf dan in de onderzoeksmodus. Ga verder dan een snelle Google-zoekopdracht en duik diep in de basisprincipes van een functie, de soorten bedrijven in de sector en of de banen overeenkomen met wat je zoekt in je carrière.

Laat ons je helpen bij het vinden van jouw droombaan.

Belangrijkste obstakels bij het vinden van jouw droombaan

Zelfvertrouwen en gebrek aan kennis zijn typische barrières die mensen tegenhouden bij het zoeken naar een baan. “Ik heb geen idee wat mijn droomjob is!” of “Ik weet niet hoe ik die kan vinden; het is gewoon niet haalbaar.” Klinkt dat bekend?

Het is moeilijk omdat het verwarrend is. Het klinkt alsof het eenvoudig zou zijn, maar in werkelijkheid is het een enorme beslissing met meerdere conflicten. We zijn in conflict door onze verlangens – passie vs. vaardigheid vs. show me the money. Dan is er het conflict van zorgen – de zorgen van onzekerheid, verandering, en mislukking.

Voor veel mensen blijft het vinden van hun ideale baan voor onbepaalde tijd op een laag pitje staan. Er is geen echt gevoel van urgentie, deels omdat mensen aarzelen, verward zijn, of bang zijn waar te beginnen. Mensen zijn zo bang om het verkeerd te doen dat ze er niet aan werken om het goed te doen. Bovenop al deze onzekerheden en verwarring komt nog het feit dat veel loopbaanadvies vreselijk is en je meer dan ooit in verwarring brengt.

Belemmering 1: Je wordt niet specifiek

Onderzoek doen naar een willekeurige baan is een goed begin, maar om echt diep te graven in de verschillende functies die er zijn, moet je specifiek worden.

De kans is groot dat je al een paar vage ideeën hebt over welke functies je interessant lijken, maar je kent niet noodzakelijk de ins en outs. Om specifiek te worden met jouw onderzoek, neem je een van jouw ideeën voor een baan en begin je met een overkoepelend beeld van wat de rol inhoudt.

Dit kan zo eenvoudig zijn als het intypen van een zoekterm als ‘inleiding tot [functie]’. Zodra je een basisinzicht hebt in wat de functie inhoudt, is je werk nog niet gedaan. Dit is nog maar het begin. Het is tijd om in detail te treden. En de enige manier om dat te doen is door specifiek te zijn en de juiste vragen te stellen.

Wat is de werkdruk in een gemiddelde week versus een drukke week? Is er een voortgezette opleiding of progressie? Wat zijn de salarissen? Wat voor soort bedrijven hebben deze functie? En ga zo maar door.

Wees specifiek in jouw onderzoek om specifieke resultaten te krijgen.

Bepaal precies wat je wilt

Het gebruikelijke carrièrewervingsadvies is om je cv naar elke vacature te sturen die je tegenkomt – en dat kan zinvol zijn als je blij zou zijn met elke baan. Maar dat is niet je doel. Je doel is om ’s ochtends op te staan, enthousiast om naar je werk te gaan en je ding te doen.

Om je droombaan te vinden, moet je specifiek worden:

  • Welke baan wil je? Geef het een naam. 
  • Welke grootte heeft het bedrijf? Waar is het gevestigd? Wees heel precies.

    … En hier is de echt belangrijke …

  • Wat voor soort vaardigheden en ervaring heb je nodig om het te krijgen? Kwantificeer hoe je daar komt.
    Alles in je cv en pitch moet hyper-gefocust zijn op de antwoorden die je op deze vragen geeft. Als je dat kunt doen, gebeuren er twee dingen. Ten eerste bespaar je tijd door niet meer te solliciteren naar onbetrouwbare banen die je toch niet wilt. Ten tweede maak je van jezelf een betere kandidaat voor een baan bij de bedrijven die echt tellen.

Alles in je cv en pitch moet hyper-gefocust zijn op de antwoorden die je op deze vragen geeft. Als je dat kunt doen, gebeuren er twee dingen. Ten eerste bespaar je tijd door niet meer te solliciteren naar onbetrouwbare banen die je toch niet wilt. Ten tweede maak je van jezelf een betere kandidaat voor een baan bij de bedrijven die echt tellen.

Word specifiek in 15 minuten of minder

Hier zijn een paar dingen die je nu kunt doen om specifiek te worden:

  • Pak een vel papier en verdeel het in 2 kolommen. Zet in de eerste kolom alles wat je weet over hoe je droombaan eruit ziet. Geef in kolom 2 een opsomming van de belangrijkste kenmerken van het soort banen dat je niet wilt. Plak dit papier ergens prominent als een dagelijkse herinnering.
  • Pak een rode pen (paars is ook goed als je rode inkt eng vindt). Neem elke regel van je huidige cv door en schrap algemene, bedekte of vage uitspraken. Als het niet over de baan gaat die je eigenlijk wilt, gooi het weg.

Gefeliciteerd. Je hebt net je energie verschoven naar die kritieke 20%.

Belemmering 2: Zelfsabotage

Dit klinkt op het eerste gezicht misschien een beetje “Dr. Phil”, maar luister goed naar me. Ik suggereer niet iets zo stompzinnig en betuttelend als het idee dat een groot gevoel van eigenwaarde alles is wat je nodig hebt om je droombaan te krijgen. Dat is dom. Zie ook punt 1.

Wat ik wel zegn is dat veel werkzoekenden zich per ongeluk een defaitistische mentaliteit eigen maken. In feite overkomt het de besten van ons. Dit zijn het soort zelf-saboterende gedachten waar we het over hebben:

“Ik ben niet gekwalificeerd. Voordat ik ook maar aan een nieuwe baan kan denken, moet ik terug naar school.”

“Ik mag al blij zijn dat ik een baan heb in deze economie.”

“Ik moet wachten tot alles weer rustig is voordat ik grote veranderingen in mijn leven aanbreng.”

Begrijp me niet verkeerd. Deze gedachten zijn niet dom.

Bijscholen is goed! En natuurlijk zijn macro-economie en andere onvoorspelbare variabelen allemaal reële dingen die van invloed zijn op hoe jouw zoektocht naar een droombaan zal uitpakken. Maar geen van deze overwegingen (samen met de talloze andere excuses die er zijn) hoeven je ervan te weerhouden om zinvolle stappen in de goede richting te zetten … nu.

Deze ideeën hebben allemaal één ding gemeen. Ze zetten je aan tot nadenken over alle redenen waarom het nu geen goed moment is; waarom je er nog niet klaar voor bent; waarom de wereld gewoon een te enge plek is om iets stoutmoedigs en gedurfds te doen zoals het najagen van je droom.

Belemmering 3: Passiviteit

Dit alles draait rond het absolute belang van het stoppen met passief gedrag.

Denk even terug aan de 80/20 regel: Het idee dat de meeste van de grootste veranderingen in je leven neerkomen op een relatief klein aantal cruciale punten.

Als je in deze bijzondere gril van het universum gelooft, wordt het plotseling van vitaal belang om op die momenten wakker te zijn, nietwaar?

Toch geeft de overgrote meerderheid van de mensen die op zoek zijn naar hun droomjob de verantwoordelijkheid voor het leveren van die alles-of-niets-flitsmomenten aan iemand anders. Passiviteit bij het zoeken naar een baan is alomtegenwoordig, en neemt vele vormen aan, zoals:

  • Vertrouwen op een baanzoekalgoritme om je zoektocht naar een baan te leiden.
  • Een cv opsturen en wanhopig hopen dat het HR-team op een dag contact met je opneemt.
  • Vertrouwen op een recruiter om je droombedrijf te overtuigen je een kans te geven.

Met dit soort luiheid verspil je niet één, maar twee van je meest waardevolle bronnen.

Eén: het is duidelijk dat je je tijd verspilt. We hoeven hier waarschijnlijk niet al te veel uit te leggen waarom filet mignon in een Mcdonald’s vleesmolen proppen waarschijnlijk geen optimale resultaten zal opleveren.

Maar je kunt de negatieve gevolgen voor je motivatie niet over het hoofd zien. Je komt in een negatieve spiraal terecht – waar een perfecte storm van afwijzingsmails, gebrek aan bruikbare gegevens, en geen idee wat je de volgende keer anders moet doen, je elke zin ontneemt om door te gaan.

Waarom doe je jezelf dit aan?

Passiviteit kweekt mislukking, die op zijn beurt leidt tot het langzame en afschuwelijke proces van … nou ja … gewoon opgeven. De “80-percentimeter-zone” is een grijs gebied van mentale luiheid – van eindeloos hetzelfde doen terwijl je verwacht dat plotseling andere resultaten zich op wonderbaarlijke wijze zullen manifesteren vanuit miasmerende alledaagsheid. Nee.

Hoe vind je je droombaan?

Nu je de obstakels voor het vinden van je droomjob hebt geïdentificeerd en omzeild, lees je hier hoe je de functie die je wilt daadwerkelijk kunt vinden.

1. Stel vast wat voor u belangrijk is in een droomcarrière

Het gaat niet alleen om de functie zelf. Het gaat om jou. Wees egoïstisch. Ja, focus op je vaardigheden en ervaring, maar ga ook verder dan dat. Maak een lijst van wat voor jou belangrijk is in een carrière – op persoonlijk en professioneel vlak. Graaf diep.

Mensen zoeken verschillende dingen in een baan. Sommigen zijn op zoek naar carrièrevooruitgang of een hoog salaris. Anderen zoeken manieren om hun creativiteit te gebruiken, en weer anderen geven de voorkeur aan een goede balans tussen werk en privé. Weten wat voor jou het belangrijkst is en achterhalen wat jouw carrièrewaarden zijn, is de sleutel tot het vinden van jouw uiteindelijke landingsplaats.

Je kunt natuurlijk een online persoonlijkheidstest doen, maar die kan vaag en misleidend zijn. Deze zelfontdekking moet van u persoonlijk komen. In wat voor soort werkomgeving gedijt u het best? Heeft u een hekel aan kantoorpolitiek, grote concurrerende teams, of lange werkdagen? Misschien werkt u liever zelfstandig, of bent u meer een teamspeler.

Al deze loopbaanwaarden en verwachtingen van een functie/bedrijf moeten in je onderzoek worden meegenomen. Het kan zijn dat het idee van een baan interessant klinkt, maar dat andere aspecten van het werken in dat soort bedrijven je niet aanspreken. Daar is niets mis mee. Deze oefening is net zo goed bedoeld om functies uit te sluiten als om de juiste te vinden.

De sleutel tot het vinden van je uiteindelijke carrière is goed onderzoek. Dit gaat verder dan persoonlijkheidstests en snapshot carrière samenvattingen op job sites.

2. Kies drie functies

Schrijf nu een lijst op van potentiële banen waarin je denkt geïnteresseerd te zijn. We noemen dit de wolkentechniek. Schrijf elke carrière of functietitel op waarin je geïnteresseerd bent, zelfs als die zomaar in je opkomt. Ga dan naar LinkedIn en andere banensites zoals de Nationale Vacaturebank en neem een kijkje in de functieomschrijvingen. Als er iets uitspringt, schrijf dat idee dan ook op. Denk ook aan de vaardigheden die je al hebt en zoek naar carrières die daarbij passen. Ben je creatief? Google dan iets als ‘beste carrières voor creatieven’.

Als je je ideeën op een rijtje hebt, kies je de meest aansprekende uit, en ga je naar stap twee.

3. Onderzoek elke functie

De volgende stap is tijd besteden aan je nieuwe potentiële functies. Trek minstens een uur uit voor grondig onderzoek van elke functie die je hebt geselecteerd. Leer en absorbeer in dat uur alles wat je kunt over de functie. Dit is waar u antwoorden wilt vinden op die specifieke vragen die u eerder had.

  • Wat is de dagelijkse gang van zaken in de functie?
  • Wat is het carrièrepad?
  • Heb je diploma’s nodig?
  • Wat is het gemiddelde salaris?
  • Wat is de bedrijfscultuur voor typische functies als deze?

Hoe specifieker u kunt zijn met deze vragen, hoe beter. Zoek meer informatie die verder gaat dan de momentopnames van een functie. Het is goed om op voorhand zowel de positieve als de negatieve kanten te leren kennen. Op een bepaald moment in je onderzoek, kan je je realiseren dat een specifieke job 100% niets voor jou is. Loop weg en ga verder met het volgende idee.

Bepaal na deze oefening of je deze baan graag zou doen en of je deze baan kan krijgen.

4. Geef prioriteit aan jouw functietitels

Als je drie functietitels hebt waar je nog steeds naar toe wilt werken, prioriteer ze dan. Op dit punt in je onderzoek, zou je een beter inzicht moeten hebben in welke van de drie je het meest geïnteresseerd bent en waarom. Denk eraan, we zijn nu alleen aan het brainstormen. Maak je geen zorgen als een van deze niet de winnende droomcarrière blijkt te zijn.

Denk goed na over hoe je de lijst prioriteert. Is het op basis van salaris, gemiddelde werkuren, de dagelijkse gang van zaken in de functie? Dit zal je meer leren over wat je het meest waardeert, als je dat nog niet weet.

5. Natuurlijk netwerken

Dit is waar het echte werk van het vinden van je droombaan begint. Het is tijd om uit je comfortzone te breken en te gaan netwerken onder collega’s en leiders in de sector. Zoek experts of bedrijfsleiders in je potentiële vakgebied en kijk wat ze te zeggen hebben. Kam websites uit, volg experts op YouTube en ga de dialoog aan met professionals op sociale media of met een korte e-mail. Ja, het zijn druk bezette mensen, maar met de juiste communicatievaardigheden kun je hun aandacht trekken en ze voor je winnen.

Zo leer je meer over de functie, maar krijg je ook inzicht in het soort bedrijven waar je mogelijk voor zou kunnen werken. Let op alles – van de taal die leiders in de sector gebruiken tot de reclamecampagnes van het bedrijf.

Dit klinkt misschien als veel werk. En dat is het ook. Maar het is het waard om een carrière te vinden waarin je je gelukkig en voldaan voelt. De basis leggen is het moeilijkste deel, maar inzicht in en begrip van verschillende functies en bedrijven is van onschatbare waarde voor je zoektocht naar je droomcarrière.

Doe het benenwerk, krijg de baan

Veel mensen zijn op zoek naar de perfecte online tool, een persoonlijkheidsquiz, een website met carrièreadvies of gewoon een sprankje inspiratie, maar de waarheid is dat het vinden van je droomcarrière werk vergt.

Neem voordat je op onderzoek uitgaat eerst de tijd om te begrijpen wat je van een carrière verwacht. Wat zijn je waarden? In wat voor soort werkomgeving zie jij jezelf gedijen?

 

Gerelateerde artikelen
Carrière

Zo zorg je ervoor dat alle aandacht naar jouw beursstand toe gezogen wordt

2 Min leestijd
Wanneer je als standhouder aan een beurs deelneemt, wil je uiteraard wel het maximale uit jouw beursdeelname halen. Ben je benieuwd hoe…
Carrière

Als je morgen een eigen bedrijf zou beginnen: de eerste stappen

13 Min leestijd
Het bedenken van een bedrijfsidee en het starten van een bedrijf kan overweldigend en ingewikkeld lijken. Er zijn zoveel dingen die u…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *