Wonen

Wat is het rendement van zonnepanelen en wat betekent dat?

2 Min leestijd

Zonnepanelen zijn een verbazingwekkende technologische prestatie. Ze hebben geen bewegende delen, ze zijn zeer veilig in het gebruik en, wanneer correct geïnstalleerd, leveren ze je tientallen jaren schone stroom.

Een bijzonder verwarrend aspect van zonnepanelen voor de meeste consumenten is de term “rendement” . Want wat betekent rendement uit zonne-energie nu eigenlijk?

Eenvoudig gezegd is het rendement de verhouding die aangeeft hoeveel van het binnenvallende zonlicht door jouw zonnepanelen wordt omgezet in elektrische output. Als er bijvoorbeeld 100 Watt zonlicht op de panelen valt, en er komt 15 Watt elektriciteit uit, dan is het rendement 15%. De meeste zonnepanelen op de markt hebben een rendement tussen 10-15%.

Waarom verliezen we rendement als we zonnecellen “verpakken”?

De bouwsteen van elk zonnepaneel is een zonnecel. De zonnecel is een soort halfgeleider die elektrische stroom opwekt wanneer hij door zonlicht wordt beschenen. Wanneer we een heleboel zonnecellen samenvoegen krijgen we een PV “module”, een dure industrieterm die gewoon een klein zonnepaneel betekent. Door meerdere modules samen te voegen krijgen we een groter zonnepaneel. Een typische zonne-installatie bestaat uit verschillende van deze panelen die bij elkaar geplaats zijn.

Waarom is dit allemaal belangrijk om het rendement van zonnepanelen te begrijpen?

Dat is simpel, omdat we bij elke stap van dit verpakkings- en installatieproces een beetje rendement verliezen. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen koopt die zijn opgebouwd uit zonnecellen met een rendement van 15%, dan zal het paneel zelf een iets lager rendement hebben (vanwege de afstand tussen de zonnecellen). Als deze zonnepanelen op jouw dak worden geïnstalleerd, zal het resulterende rendement nog lager zijn dan het gemiddelde paneelrendement als gevolg van elektrische verliezen, beschaduwing en andere factoren.

Wat is momenteel het meest efficiënte zonnepaneel?

Sinds de uitvinding van het fotovoltaïsche principe in de 19e eeuw is het rendement van zonnepanelen enorm toegenomen. In de jaren 1950 produceerden onderzoekers zonnecellen met een rendement van 6%. In de jaren zeventig en tachtig hebben onderzoekers door te experimenteren met verschillende soorten materialen en productietechnieken de efficiëntie geleidelijk opgevoerd. Vandaag de dag hebben de meest efficiënte zonnecellen een rendement van ongeveer 40% en onderzoekers over de hele wereld werken er hard aan om dit niveau nog verder te verhogen. Helaas liggen de meeste in de handel verkrijgbare zonnepanelen aanzienlijk onder dit recordrendement, maar het lijdt geen twijfel dat in de toekomst zonne-energiesystemen zullen worden gebouwd met zonnecellen met een hoger rendement.

Waarom worden zonnepanelen na verloop van tijd minder efficiënt?

Uit studies blijkt dat de opbrengst van zonnepanelen elk jaar met 0,5% tot 0,8% afneemt. Dit is hoofdzakelijk te wijten aan de blootstelling van de panelen aan de elementen. In zeer dorre klimaten verhogen intense ultraviolette stralen het niveau van deze degradatie nog eens  extra. Gedurende de verwachte levensduur van een zonnepaneel (20-25 jaar) is het dan ook normaal dat het rendement geleidelijk afneemt.

Moet ik de meest efficiënte zonnepanelen op de markt kopen?

Een hoger rendement betekent een hogere opbrengst per oppervlakte-eenheid van de zonnepanelen. Als je dus twee merken zonnepanelen met exact dezelfde afmetingen hebt, zal het paneel met het hogere rendement meer elektriciteit opwekken. Een andere mogelijkheid is dat de twee merken hetzelfde vermogen hebben, maar dat het paneel met het hogere rendement kleiner is, wat voor bepaalde zonne-energietoepassingen een belangrijke overweging is.

Hoewel het verleidelijk is om te investeren in de meest efficiënte zonnepanelen, is dit niet noodzakelijk de beste investeringsbeslissing. Sommige van de efficiëntere zonnepanelen worden als premiumproducten met een hoger prijskaartje verkocht. Als je weinig dakruimte hebt, of je bent geïnteresseerd in een speciale toepassing zoals zonne-energie voor je boot of caravan, dan kan een paneel met een hoger rendement inderdaad de beste keuze zijn. Beschik je daarentegen over voldoende dakruimte, dan moeten de betrouwbaarheid van de panelen en de prijs ervan de belangrijkste factoren zijn bij jouw beslissing.

 

 

Gerelateerde artikelen
Wonen

Jouw woning verduurzamen doormiddel van voorzetramen?

2 Min leestijd
Tegenwoordig speelt duurzaamheid en energiezuinig leven een grote rol in het leven. Dit komt doordat we er zo niet alleen voor zorgen…
Wonen

Budgetvriendelijk ontspannen: Zo vind je voordelige loungesets voor je tuin

2 Min leestijd
Een loungeset in je tuin is de perfecte plek om te ontspannen na een lange dag, te genieten van een goed boek…
Wonen

Manieren om je huis te verduurzamen

2 Min leestijd
Wanneer je woont in een mooi huis of je hebt net een nieuw huis gekocht, dan is het goed om na te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *