Lifestyle

Wat zijn de opties na afloop van een leasecontract?

2 Min leestijd

Wie privé een auto leaset, spreekt een looptijd af met de leasemaatschappij voordat hij het contract afsluit. Bij nieuwe auto’s is de looptijd vaak 60 maanden, maar bij occasions wordt vaak voor 12 of 24 maanden gekozen. Gedurende de looptijd draag je iedere maand het vastgestelde bedrag af. Maar wat doe je als jouw contract is afgelopen? Hieronder zetten we de opties voor je op een rijtje.

Auto inleveren

Sommige mensen denken dat zij aan het einde van de looptijd van het contract eigenaar zijn van de auto, maar dit is bij private lease niet het geval. Het voertuig blijft namelijk altijd eigendom van de leasemaatschappij. Vandaar dat je jouw leaseauto na afloop van het contract in moet leveren. Als het contract op zijn einde loopt, licht een leasemaatschappij je hier ruim van tevoren over in. Wil je de auto niet houden? Dan lever je hem in bij het bedrijf waarvan je hem geleaset hebt.

Contract verlengen

Ben je tevreden over jouw huidige leasecontract en is de auto ook nog niet aan vervanging toe? Dan wil je mogelijk wel in het voertuig blijven rijden. Veel leasemaatschappijen bieden je daarom de mogelijkheid om jouw leasecontract te verlengen. Het nieuwe contract kent in dat geval vaak dezelfde voorwaarden als het huidige contract. Je moet alleen wel voor een nieuwe looptijd kiezen. Denk goed na voordat je hier een keuze in maakt, want je hebt al een behoorlijke tijd in de auto gereden. Twijfel je of je er nog jaren mee vooruit kunt? Kies dan niet opnieuw voor een leasecontract met een lange looptijd. Het is overigens niet altijd mogelijk om een leasecontract te verlengen. Neem daarom contact op met jouw leasemaatschappij om de mogelijkheden te bespreken.

Auto overnemen

Eerder in deze tekst haalden we al aan dat een auto gedurende de looptijd eigendom blijft van de leasemaatschappij. Wil je graag in de auto blijven rijden, maar is verlengen niet mogelijk? Overweeg dan om de auto over te nemen van de leasemaatschappij. Je leaset hem dan niet langer, maar je koopt de auto. Jij bent in dat geval de eigenaar. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent wat je moet betalen om een leaseauto over te nemen. Dit is op voorhand helaas niet te zeggen, want de prijs hangt af van de dagwaarde van het voertuig.

Nieuw contract afsluiten

Tot slot kun je een nieuw contract afsluiten als jouw leasecontract ten einde loopt. Het grote voordeel hiervan is dat je ook een nieuwe auto uit mag zoeken. Wie een nieuw leasecontract af wil sluiten dient simpelweg een aanvraag in bij een leasemaatschappij. Doe dit pas als je weet in welke private lease auto je de komende jaren wilt rijden. Bedenk bovendien vast voor jezelf wat de looptijd van jouw nieuwe leasecontract moet zijn.

Gerelateerde artikelen
Lifestyle

De voordelen van een 88-toetsen keyboard

1 Min leestijd
Voor wie piano leert spelen, of al jaren speelt, kan de beslissing welk keyboard te kopen best lastig zijn. Met zoveel verschillende…
Lifestyle

Hoe kom ik m’n studententijd door?

2 Min leestijd
Veel studenten zitten met hun handen in het haar: alles wordt steeds duurder en daarom voor studenten steeds onmogelijker. Omdat een sociaal…
Lifestyle

Wat kost onze liefde voor mode het milieu?

4 Min leestijd
Hoeveel heb je betaald voor de kleren in je kast? Als je de bonnetjes hebt, kun je dat uitrekenen. Maar achter elke…