Reizen

Overtoerisme zit in de lift: hier moet je heen

2 Min leestijd

Toen het Italiaanse Cinque Terre dit jaar besloot het aantal toeristen dat elk jaar op bezoek komt te beperken, kwam overtoerisme opnieuw op de voorgrond van de reisplannen van veel mensen. Terwijl andere populaire bezienswaardigheden en steden ook toeristische limieten hadden of de mogelijkheden voor het beperken van de menigte aan het onderzoeken waren, heeft de iconische rem van Cinque Terre veel aandacht gekregen en maakt deel uit van een stijgende trend.

Nu beperken meer steden en bezienswaardigheden het aantal bezoekers vanwege overtoerisme. Veel van deze locaties hebben onlangs een toeristische overdosis doorgemaakt, en hoewel dat misschien goed is voor hun economie, hebben sommige plaatsen niet de middelen of infrastructuur om zo’n sterke toestroom van bezoekers aan te kunnen. En als gevolg daarvan lijdt de lokale bevolking onder de gevolgen.

Een toeristenlimiet kan verschillende dingen betekenen, maar twee populaire opties zijn:

  1. Het letterlijke aantal bezoekers beperken tot een bestemming per dag, maand of jaar.
  2. Of het instellen van beperkingen op bepaalde aspecten van toerisme, zoals hotelontwikkelingen, Airbnb-advertenties en meer. De eerste is typisch hoe kwetsbare plaatsen zoals kleine eilanden of archeologische vindplaatsen toeristen behandelen, terwijl de laatste is wat grote steden, zoals Barcelona, ​​hebben gedaan.

Welke plaatsen kennen overtoerisme?

Naast de obvious bestemmingen zoals Cinque Terre zijn Dubrovnik, Ibiza, Mallorca en Amsterdam dit jaar hun eigen inspanningen begonnen om het aantal toeristen te beperken. De belangrijkste bron van deze groeipijnen? Cruiseschepen. En het is logisch: het dumpen van een enorme scheepslading mensen op een klein eiland of havenstad kan problemen veroorzaken als de bestemming niet gewend is om zoveel mensen te verwelkomen. Andere factoren die bijdragen aan overtoerisme (zoals in Angkor Wat in Cambodja) zijn onder meer slecht beheer en de bijbehorende milieurisico’s.

Alternatieven voor bestemmingen voor overtoerisme

Wat te doen? Het volledig vermijden van populaire bezoekersgebieden is geen haalbare oplossing. Ze zijn tenslotte niet voor niets populair. Florence, Venetië, Santorini en Carmel zijn uniek – er zijn geen alternatieven. Ook kun je eenzijdig niet veel doen om het overtoerisme te helpen. Wil je naar deze plekken, probeer dan in het laag- of schouderseizoen te gaan en vermijd de te drukke tijden van het jaar. Ook zijn er tal van ondergewaardeerde bestemmingen die een bezoek meer dan waard zijn. Je hebt ze misschien alleen nog niet overal op je Instagram-feed gezien. Hier is een lijst met aanbevolen alternatieven voor overvolle (en risicovolle) bestemmingen:

  • Ga in plaats van Machu Picchu naar Choquequirao: hoewel je een moeilijkere tocht zult moeten maken om er te komen, zijn deze Peruaanse ruïnes in principe onaangeroerd.
  • Ga in plaats van Dubrovnik naar de Franse Rivièra: ga naar een van de vele kustplaatsen langs de Franse Rivièra. Omdat er tal van opties zijn, ligt de stress van het toerisme niet op slechts één stad.
  • Ga in plaats van Ibiza of Mallorca naar Sardinië of Kreta: deze grotere eilanden kunnen meer mensen aan en zijn gewend om elk seizoen veel Europese toeristen te ontvangen.
  • Ga in plaats van Venetië naar Ljubljana: de hoofdstad van Slovenië herbergt ook rivieren, boottochten en romantische bruggen – zonder de stroom toeristen.
  • Ga in plaats van Amsterdam naar Stockholm: ga naar de Scandinavische hoofdstad voor fika in plaats van coffeeshops. Je vindt er een vergelijkbare fiets- en museumcultuur.
  • Ga in plaats van Barcelona naar Granada: deze Zuid-Spaanse stad wordt vaak over het hoofd gezien door buitenlandse toeristen, maar biedt vergelijkbare iconische architectonische bezienswaardigheden en beroemde markten.
Gerelateerde artikelen
Reizen

Continental AllSeasonContact: de ultieme band voor alle seizoenen

1 Min leestijd
Met de opkomst van all-season banden worden automobilisten steeds vaker op zoek naar een band die het hele jaar door optimale prestaties…
Reizen

De 3 beste stranden van Engeland: topbestemmingen in het Verenigd Koninkrijk

2 Min leestijd
De beste stranden van Engeland? Strandvakanties in Engeland? Bestaat de zon daar zelfs? Een land dat berucht is om zijn ongelukkige weer,…
Reizen

De beste Halloween-bestemmingen in Europa: spookachtige uitjes

3 Min leestijd
Halloween begint ook in Nederland echt voet aan de grond te krijgen. Ben jij iemand die dol is op Halloween? Als je…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

×
Wonen

Alles wat je moet weten over het opslaan van zonne-energie