Wonen

Vogels in je schoorsteen? Zo voorkom je dit

2 Min leestijd

Schoorstenen vormen een geliefde plek voor het bouwen van een fijne nestplaats voor vogels. Gevleugelde vrienden zoals ooievaars maken er graag een mooi nest bovenop en kauwen bouwen er het liefst één in het rookkanaal. Met name deze laatste situatie kan gevaar opleveren. Door een dergelijke blokkade kunnen giftige dampen geen kant meer op, waardoor ze de woonkamer kunnen binnendringen en bewoners ziek kunnen maken. Ook lopen ze het risico op koolmonoxidevergiftiging en schouwbrand. Voorzorgsmaatregelen nemen tegen vogelnesten in de schoorsteen is dan ook van groot belang.

Vogelnesten in schoorstenen

Niet alleen kauwen, ook duiven en meeuwen maken graag hun nesten in schouwen. De kans is klein dat je hier pas achter komt tijdens het schoorsteenvegen. Het bouwen van de nesten gaat gepaard met het nodige gekwetter. Ook kan het zijn dat je takjes in je openhaard vindt. Met name kauwen bouwen flinke nesten, soms tot wel 2 meter dik. Hiervoor gebruiken ze niet alleen takken, maar ook pluimen, stukken stof en plastic. Het is dus niet moeilijk voor te stellen dat een schoorsteen hierdoor verstopt raakt met alle gevolgen van dien.

Veilig een vogelnest verwijderen

Zit er een vogelnest in je schoorsteen? Neem dan contact op met een schoorsteenveger in de buurt voor advies. Niet elk vogelnest mag namelijk verwijderd worden. Zo is het niet toegestaan om vogelnesten van beschermde soorten als kauwen en uilen weg te halen of nesten te verwijderen tijdens de broedperiode.

Wacht in dat laatste geval tot eind september of begin oktober. Wanneer dat niet mogelijk is, kun je contact opnemen met de gemeente of dierenbescherming. Het verwijderen van een vogelnest is geen klus waar je zelf aan moet beginnen. Schakel daarom een professional in en laat het vogelnest vakkundig verwijderen. Hierbij reinigen ze in de meeste gevallen ook het rookkanaal.

Schoorsteenkap laten plaatsen

Hebben je buren weleens een vogelnest in de schoorsteen gehad? Dan is de kans aanwezig dat ze zich ook gaan vestigen in jouw schoorsteen. Het is daarom verstandig om uit voorzorg vogelwering of een schoorsteenkap te plaatsen. Laat je hierin adviseren door een erkende schoorsteenveger. Je kunt onder meer kiezen uit een klassieke, functionele of windgedreven schoorsteenkap. Welke type het meest geschikt is hangt onder meer af van je schoorsteen, persoonlijke voorkeuren en budget. Ben je van plan om preventief een schoorsteenkap te laten plaatsen? Dan maken schoorsteenvegers je schoorsteen vaak ook schoon. Daarnaast voeren ze het losgemaakte puin voor je af.

Gerelateerde artikelen
Wonen

Jouw woning verduurzamen doormiddel van voorzetramen?

2 Min leestijd
Tegenwoordig speelt duurzaamheid en energiezuinig leven een grote rol in het leven. Dit komt doordat we er zo niet alleen voor zorgen…
Wonen

Budgetvriendelijk ontspannen: Zo vind je voordelige loungesets voor je tuin

2 Min leestijd
Een loungeset in je tuin is de perfecte plek om te ontspannen na een lange dag, te genieten van een goed boek…
Wonen

Manieren om je huis te verduurzamen

2 Min leestijd
Wanneer je woont in een mooi huis of je hebt net een nieuw huis gekocht, dan is het goed om na te…